Geschiedenis

Dion Ketelaars Installatietechniek, een van oudsher Tilburgs bedrijf dat al ruim 100 jaar zijn sporen heeft verdiend in de installatietechniek.

 

Joost Ketelaars 4de generatie

Loodgietersbedrijf Tilburg Ketelaars sinds 1906

Momenteel is onder de naam Dion Ketelaars Installatietechniek BV een gezond bedrijf ontstaan met zo’n 19 medewerkers, via meer dan een eeuw traditie en historie doorgegroeid naar het heden en klaar voor de toekomst!

Het ontstaan

Jos Ketelaars begint meer dan honderd jaar geleden als leerling koperslager in het bedrijf van J. Willekens op de Heuvel, een koperslagerij die al bestond in 1875. In maart 1905 besluit hij voor zichzelf te beginnen en doet hij bij de gemeente een aanvraag om een koperslagerij te mogen oprichten. Een tekening laat zien dat die moet hebben bestaan uit een werkplaats met smidsbed en een bergplaats voor materialen achter de woning, met daarachter een ruim 25 meter diepe tuin.

Oprichter Jos Ketelaars
Loodgietersbedrijf Tilburg Ketelaars sinds 1906

Oprichting in 1906

Niemand maakt bij de openbare zitting op 18 maart 1905 bezwaar tegen de oprichting. Dus nog diezelfde maand krijgt Jos Ketelaars de vergunning. Vanaf 1 maart 1906 is hij zelfstandig koperslager in St. Josephstraat 56 en produceert aanvankelijk vooral melkkannen voor boeren in de omgeving. Daarvoor had hij een model gemaakt dat nog steeds familiebezit is. Hierin staat het oprichtingsjaartal 1906 gegraveerd.

Afbeelding: Anno 1910, voorheen Beeksche Dijk 22, grondlegger Jos Ketelaars en zijn vrouw Antje Verrijt

Tweede generatie

Op 7 november 1938 (kerkelijk 8 november) huwt Wilhelmus Bernardus Adrianus Ketelaars (geboren 12 april 1912) met Cornelia Petronilla Adriana Maria van Iersel (geboren 8 december 1904). Vanaf 1937 staat het bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder de naam W. Ketelaars Joszoon. Wim Ketelaars is loodgieter en eigenaar van het bedrijf. Officieel is Jos Ketelaars op 9 mei van dat jaar uitgetreden, maar de zaak blijft op de oude voet bestaan. Alleen de handelsnaam verandert. Jos Ketelaars blijft tot zijn overlijden op 25 mei 1944 nog wel medeverantwoordelijk voor het bedrijf.

Textielindustrie

Ketelaars Joszoon richt zich niet uitsluitend op de textielindustrie, maar heeft daar wel belangrijke opdrachtgevers: L.E. van den Bergh in de St. Josephstraat was cliënt, evenals Swagemakers-Bogaerts en Brands in de Hoogvensestraat, Antoon de Rooij in de Jan Aartestraat en AaBe aan de Hoevenseweg. Verder houdt de firma zich bezig met onderhoudswerk voor particulieren.

Gashaarden en extra winkelpand

Als de textielindustrie in de jaren zestig en zeventig afneemt, verzorgt het bedrijf al tal van opdrachten op ander gebied. Begin jaren vijftig is de nieuwbouwgolf in Nederland op gang gekomen en de periode van 1950 tot 1970 blijkt belangrijk voor de ontwikkeling van het bedrijf. De opmars van het toilet met waterspoeling en het meer algemeen gebruik van douches in particuliere huizen en grote naoorlogse nieuwbouwprojecten zorgen voor enorme groei. Echter, de grootste invloed op de bedrijfsontwikkeling is waarschijnlijk de overgang van Tilburgs cokesgas naar Gronings aardgas in de jaren zestig. Nederland stapt massaal over op het koken en verwarmen op aardgas. Daarom heeft Wim Ketelaars JosZn. in die tijd in de Lanciersstraat ook nog een winkelpand met etalage met gasfornuizen en gaskachels.

Oude gaskachel

Begin jaren zestig komen de zonen Jan Ketelaars, geb. 21 november 1940, en Dion Ketelaars, geb. 10 oktober 1946, in het bedrijf als werknemer. De firma wordt per 1 januari 1968 door verandering van wetgeving voor familiebedrijven voortgezet als W. Ketelaars & Zonen. Vader Wim en de zonen Jan en Dion zijn de firmanten. Het bedrijf verzorgt de aanleg en uitvoering van sanitaire installaties, lood- en zinkwerken, dakbedekkingen en gasverwarming. Ook verkopen zij huishoudelijke artikelen en elektrische apparaten.

Derde generatie

In goed onderling overleg wordt gezamenlijk besloten dat Jan Ketelaars een nieuw loodgietersbedrijf gaat opzetten en als zelfstandig ondernemer verder gaat.

Op 1 juli 1969 start hij zijn bedrijf onder de naam J. Ketelaars-Vromans aan de Abdij van Averbodestraat in Tilburg West, in nieuwbouwwijk De Reit. Dion wordt alleen eigenaar van het oorspronkelijke familiebedrijf onder de naam loodgietersbedrijf Dion Ketelaars. Dion is hiermee op 22-jarige leeftijd een van de jongste zelfstandige erkende loodgieters van Nederland. Op 12 juni 1970 wordt na een ingrijpende verbouwing het pand Lanciersstraat 54 opnieuw in gebruik genomen. De winkel is geheel aangepast met gashaarden, sanitair en een keukenopstelling. De zaak wordt geleid door Dion en zijn echtgenote Mieke van Iersel. Er zijn dan twee personeelsleden.

Het bedrijf maakt een positieve groei door met vooral loodgieters- en dakwerkzaamheden voor aannemers, overheid en grotere opdrachtgevers. Binnen 5 jaar groeit het bedrijf naar 6 personeelsleden. Ook worden de activiteiten uitgebreid, wat resulteert in een keukenspeciaalzaak van luxe keukens met dealerschappen van Keller en later Alno keukens.

Door de enorme groei van het bedrijf en de ontwikkeling van de omgeving wordt de huisvestiging te klein. Binnen een straal van 500 meter van de huidige locatie wordt een ruimere huisvestiging gevonden aan de Galjoenstraat 45, nabij de Piushaven. Hier viert men in augustus 1978 de opening van een groot vernieuwd bedrijfspand met werk-plaats, kantoren en een showroom met 13 luxe keukenopstellingen.

Derde generatie

Op 16 september 1981 wordt door Dion Ketelaars en zijn echtgenote Mieke van Iersel de vennootschap Dion Ketelaars BV opgericht, met eerstgenoemde als directeur.

In 1993 wordt besloten om met het bedrijf volledig te gaan specialiseren in installatietechniek, wat een juiste keuze blijkt. Door de expansie van het bedrijf wordt op 29 oktober 1993 door de zoon en opvolger Joost de eerste steen gelegd van een geheel nieuwe moderne bedrijfshal aan Galjoenstraat 45. Medio 1999 komt Joost Ketelaars, na zijn opleiding en stage, op 24-jarige leeftijd het bedrijf versterken.

Vanaf dit moment slaat het bedrijf de nieuwe weg in van loodgieterswerk naar installatietechniek. Nieuwe activiteiten worden toegevoegd in de vorm van centrale verwarming, zonne-energie, airco en warmtepompen.

Momenteel is onder de naam Dion Ketelaars Installatietechniek BV een gezond bedrijf ontstaan met zo’n 17 medewerkers, via meer dan een eeuw traditie en historie doorgegroeid naar het heden en klaar voor de toekomst!